Geschiedenis

Toneelvereniging “De Bontmakers” werd opgericht door Rudi Buto, Louis Scheepers en Lodewijk Schoenaers en is ontstaan uit de schoot van de jeugdbeweging K.S.A.

Op 2 mei 1976 werd de eerste Bonte Avond gebracht. Dit was zo een succes dat het idee meteen ontstond om hier een vervolg aan te breien. Toen speelde men nog onder de naam van de K.S.A.

In 1978 besloten de stichters om een eigen bestuur op te richten en de voorstellingen onder een eigen naam te brengen. Daar het succes van de Bonte Avonden zo groot was, koos men voor de naam
“ De Bontmakers”Lodewijk Schoenaers werd voorzitter en regisseur.
Rudi Buto zorgde voor de productie, het kiezen van de toneelstukken,
de organisatie, reclame, enz.
Louis Scheepers ontfermde zich over het decor, de belichting en het geluid.

In januari 1980 brachten De Bontmakers voor het eerst een avondvullend toneelstuk. In november van dat jaar vond de laatste Bonte Avond plaats en werd er jaarlijks, op de laatste zaterdag en zondag van januari, een klucht, blijspel of komedie opgevoerd.

In 1986 nam Eddy Bex het voorzitterschap over van Lodewijk Schoenaers.

In 1993 wou de, toen 81-jarige Lodewijk Schoenaers, het kalmer aan gaan doen en liet hij de regie over aan Rudi Buto.

Op 21/11/2001 overleed Lodewijk Schoenaers op de leeftijd van 89 jaar en dit net in het jaar dat de Bontmakers hun 25-jarig bestaan vierde. Een domper op de feestvreugde.

Het was ook in 2001 dat Eddy Bex besloot om, na 15 jaar voorzitterschap, een stapje terug te zetten en zich als gewoon bestuurslid te gaan inzetten voor de vereniging. Op vraag van hem werd Pascal Peeters benoemd tot voorzitter.

Door het succes van de opvoeringen werd er In 2006 werd er  overgegaan naar 3 opvoeringen in plaats van 2.

Ook investeerden we de voorbije jaren in onze infrastructuur. In  2008 kochten wij een nieuwe gordijn aan. Dit gordijn kwam er over de hele lengte van de zaal. Dit is een investering die ons heel wat tijd bespaart bij het maken van het decor.

O

In 2010 werd er van 3 naar 4 voorstellingen gegaan.

in 2011 deden wij een nieuwe investering en kochten wij voor het hele podium nieuwe panelen.
op  12 december van dat jaar moesten wij noodgedwongen afscheid nemen
van ons actief lid Jos Brugmans , zijn overlijden sloeg in als een bom.

Jos was er reeds bij van in 1976  en het manusje van alles ,
steeds kon je op hem rekenen, iemand die wij nog altijd missen. 

In 2015 gingen wij over tot een aankoop van een gans nieuwe professionele verlichting en mengpaneel

1n 2018 op 14 april kregen wij weer te maken met het verlies van een actief lid François Buto

François hielp mee aan de opbouw en afbraak van het decor.
Meehelpen behangen om dan het jaar erna het behang van de panelen af te doen.  want propere panelen was een must. “Franske  wij zullen u missen” !

Vanaf 2019 worden er vijf voorstellingen gespeeld in plaats van vier.  Ook werd het dat jaar voor het eerst ook mogelijk om de kaarten online te bestellen.

In 2021 hebben we voor het eerst in ons bestaan geen opvoering kunnen brengen o.w.v. de COVID-19 pandemie. 2021 is ook het jaar waarin onze voorzitter Pascal Peeters de beslissing nam om de fakkel als voorzitter door te geven.  Na overleg met alle leden werd Agna Buto gekozen als onze nieuwe voorzitter, voor het eerst een vrouw aan het roer van de bontmakers!

Op 14 november 2021 moesten wij afscheid nemen van één van onze leden: Jean Leunen.

Jean was reeds een 30-tal jaar actief lid  van onze vereniging. De eerste jaren als decorbouwer en je kon hem de voorbije jaren terugvinden aan de kassa van de drankbonnetjes.  Wij zullen hem missen!

“De Bontmakers” is een vereniging, die steeds is blijven groeien. Hopelijk blijft die vooruitgang duren want het motto van De Bontmakers is:

“Stilstaan is achteruitgaan”